Bestaat een wereldwijde merkregistratie?

De vraag wat een wereldwijde merkregistratie kost krijgen wij regelmatig. Dat is te begrijpen, want met internet en toenemende globalisering, is de wereld in feite één markt geworden. Het is helaas niet mogelijk om middels één aanvraag een merk in de hele wereld vast te leggen, maar hoe krijg je dan bescherming van je merk in het buitenland?  

Gelukkig zijn er wel registratieprocedures die een merk in één keer in veel landen tegelijk beschermen én op een kostenefficiënte manier. De eerste vraag die je je zelf moet stellen is "welke landen zijn voor mijn merk relevant?", dus waar ter wereld is er al omzet of waar verwacht je de komende jaren omzet? Tenzij je een heel ruim budget hebt voor de merkbescherming, zul je toch een afweging moeten maken tussen landen.

Je kunt kijken voor welke landen, op de meest kostenefficiënte manier, merkbescherming aangevraagd kan worden op basis van een selectie van relevante landen. Vallen deze landen bijvoorbeeld in de Europese Unie, dan is een Europese registratie een aantrekkelijke optie. Door deze ene merkregistratie krijg je een merkrecht in alle EU-lidstaten. Zijn er ook landen buiten de EU bij, kijk dan goed welke van deze landen lid zijn van het Internationale registratiesysteem. Deze registratie is als het ware een bundeling van allemaal nationale aanvragen, maar dan financieel zeer aantrekkelijk. Laat je hierbij adviseren door één van onze merkenjuristen. Neem daarom contact op met Onel trademarks.

Welke route voor jou het beste is heeft met verschillende factoren te maken. Meer hierover lees je in onze blogs 'Wat komt er kijken bij het registreren van een merk in het buitenland?' en 'Wat houden de verschillende merkregistratiesystemen in?'. 

Voordat je überhaupt je merk in het buitenland registreert, zorg dan dat je eerst onderzoek doet naar de beschikbaarheid van het merk. Lees ons blog 'Voorkom vervelende situaties en doe merkonderzoek in het buitenland!'. Je kunt natuurlijk ook onze video 'De grens over met je merk. Wat zijn de consequenties?' bekijken.

Onel trademarks is een merkenbureau gespecialiseerd in merkbescherming voor MKB'ers. Opvallend tussen de andere merkenbureaus, omdat we direct tot de kern komen en eerlijk zijn over de mogelijkheden en valkuilen van je merk. Van ons krijg je geen eindeloze juridische analyses, maar een praktisch advies in begrijpelijke taal over de bescherming van je merk. We putten uit onze jarenlange ervaring met MKB'ers en samen maken we de juiste keuzes om jouw merk optimaal te beschermen. Loud & Clear, dat is Onel.

Gratis merkencheck