Wat houden de verschillende merkregistratie systemen in?

Merkrecht is in principe per land, nationaal, geregeld. Gelukkig is er een aantal manieren om een merk in meerdere land tegelijk te registreren. Jouw merkenjurist kan je adviseren over de beste registratiestrategie. Hierbij zijn jouw territoriale belangen en andere zaken, zoals tijdsplanning, budget en eventueel obstakels, die uit een merkbeschikbaarheidsonderzoek naar voren zijn gekomen, van belang. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten registraties om een merk te registeren.

Benelux merkregistratie

Dit is een registratie in Nederland, België en Luxemburg die door de merkeninstantie in de Benelux wordt behandeld. De procedure duurt gemiddeld vijf maanden. Eerst wordt het merk beoordeeld. Daarna kunnen derden gedurende twee maanden oppositie (officieel bezwaar) indienen. Gebeurt dit niet, dan wordt het merk definitief geregistreerd.

Europese merkregistratie

Bescherming in alle lidstaten van de Europese Unie krijg je met een Europese merkregistratie. Zo heb je in één keer in een groot gebied merkbescherming. Best een aantrekkelijke optie. Gemiddeld duurt de procedure zes tot zeven maanden. Eerst wordt het merk beoordeeld, waarna derden gedurende drie maanden oppositie kunnen indienen. Alleen als er geen bezwaar wordt gemaakt wordt het merk definitief geregistreerd.

Het is heel belangrijk om eerst grondig merkonderzoek te laten doen om te bekijken of het merk ook daadwerkelijk overal beschikbaar is. Als iemand succesvol bezwaar maakt – en dit kan al op basis van één nationaal merk in bijvoorbeeld Portugal – dan gaat de hele Europese merkregistratie niet door. Niet in Portugal en ook niet in de rest van de EU. De Europese registratie heeft dus wel een nadeel: hij is ondeelbaar. 

Internationale merkregistratie

Internationale merkregistratie is, net als de Europese merkregistratie, een (kosten)efficiënte registratievorm. Feitelijk is het een bundeling van nationale aanvragen die in één keer wordt ingediend. Veel landen zijn lid van dit systeem, zoals Amerika, China, Japan, Rusland, Zwitserland, maar ook de Europese Unie kan als registratiegebied worden gekozen. De doorlooptijd van een Internationale merkregistratie is ongeveer drie maanden, waarna de nationale procedures beginnen. Het merk wordt dan per land, naar nationaal recht beoordeeld. Een voordeel van de Internationale registratie is dat een weigering in het ene land geen gevolgen heeft voor de merkregistratie in een ander land. 

Nationale merkregistratie

Een aantal landen is geen lid van het systeem van de Internationale registratie en is evenmin een EU-lidstaat. Nationale merkregistratie is voor deze landen de enige optie. Via het agentennetwerk van Onel trademarks worden deze registraties direct bij de merkeninstantie van dat land ingediend.

Lees meer over merkregistratie in het buitenland in onze blogs 'Wat komt er kijken bij het registreren van een merk in het buitenland?' en 'Bestaat een wereldwijde merkregistratie?'. Of bekijk onze video 'De grens over met je merk. Wat zijn de consequenties?'.

Onel trademarks is een merkenbureau gespecialiseerd in merkbescherming voor MKB'ers. Opvallend tussen de andere merkenbureaus, omdat we direct tot de kern komen en eerlijk zijn over de mogelijkheden en valkuilen van je merk. Van ons krijg je geen eindeloze juridische analyses, maar een praktisch advies in begrijpelijke taal over de bescherming van je merk. We putten uit onze jarenlange ervaring met MKB'ers en samen maken we de juiste keuzes om jouw merk optimaal te beschermen. Loud & Clear, dat is Onel.

Vorige bericht:

 

Volgende bericht: