Phishing, fake facturen en merken die op het punt staan geregistreerd te worden

Als merkhouder krijgt u de nodige post te verwerken. Veelal ongevraagde post. De merkenregisters zijn openbaar (iedereen moet kunnen zien wie welke rechten claimt), en dus de gegevens van de merkhouder ook.

 Dit leidt er helaas toe dat criminelen hier misbruik van maken. Dit gebeurt op drie manieren:

  • Fakefactuur. Je krijgt een factuur waar je merk op staat. Op het briefhoofd staat een statige naam die lijkt op de naam van het officiële merkenbureau, bijvoorbeeld WIPP-World (officiële naam is WIPO) of EUIPA (officiële naam is EUIPO).
  • Brief verlenging. Je krijgt een brief van een ‘merkenbureau’ waarin staat dat je rechten vervallen. Een bedrijf dat dit doet is Levin Nyman & Partners. Meestal vervallen de rechten nog lang niet. Ook is het bedrag dat ze rekenen veel hoger dan gangbaar. Je moet ook nog maar zien of het daadwerkelijk gebeurt.
  • Merk dat op het punt staat geregistreerd te worden. De laatste methode is een e-mail met mededeling dat een domeinnaam of merk op het punt staat geregistreerd te worden. Eerst kenden we deze truc uit China, maar nu wordt deze ook toegepast door Europese bedrijven met de naam Trademarks Office of EU Brand Protection. Het bedrijf neemt dan eerst nog even contact op met de rechtmatige eigenaar. Gelooft u het? Veel van onze klanten niet en die sturen de brief of e-mail aan ons ter verificatie. En dan komt de aap al snel uit de mouw: pure onzin.

Het moet wel worden gezegd, een ongeluk zit in een klein hoekje. En dat is ook het vervelende van deze brieven. Ook omdat er in de post soms ook een brief van het officiële merkenbureau zit (dit heel soms ook een brief stuurt naar de merkhouder). En af en toe zit er een sommatiebrief bij van een andere merkhouder. Die wil soms de brief direct naar de merkhouder sturen.

Vandaar maar enkele stappen die wij adviseren om ongelukken te voorkomen:

  1. Zorg dat alle merkengerelateerde post bij u terecht komt, ook al zijn het facturen die normaliter door de financiële afdeling worden afgehandeld.
  2. Alles wat u voor uw merk zou moeten betalen klopt niet. Wij zorgen voor de betaling van officiële taksen. Een officiële merkeninstantie stuurt in de regel nooit een factuur rechtstreeks naar u!
  3. Alles waar u over twijfelt stuurt u naar ons.

Brief-Nov-24-2022-12-54-10-2603-PM

 

Neem contact op