Puma tegen Pumu

Een merkenjurist is een specialist op het gebied van merkenrecht. Hij onderzoekt de beschikbaarheid van merken, bekijkt de beste strategie om het merk aan te vragen en hij is de bewaker van het merk. Als adviseur is het ook zijn of haar taak om merkhouders af te remmen. Zo zijn er merkhouders die tegen alles willen optreden (ook al is daar geen grond voor). En zo zijn er ook bedrijven die merken willen aanvragen die evident een inbreuk vormen. Aanvragen of acties afraden behoort zeker tot een taak van een merkenjurist en hebben wij vaak aan de hand. Daarvoor ben je een adviseur.

Dat afraden is in de volgende kwestie niet gebeurd. Het ging hier om het merk Pumu. Een logo waarvan je niet heel lang hoeft na te denken om te bedenken dat dit een kopie is van het Puma logo. De aanvrager van het Europese merk is een Chinees bedrijf dat via een Italiaanse merkenjurist dit merk heeft ingediend.

Hoewel in China de regels wat strikter zijn geworden waardoor het makkelijker is om op te treden tegen merken die te kwader trouw zijn ingediend, is het nog steeds vaak aan de orde. Chinese bedrijven weten de weg naar het Europese merkenregister de laatste jaren steeds vaker te vinden. Helaas nemen zij hun kopiedrang af en toe mee wat tot onder meer deze oppositie heeft geleid die uiteraard door Puma wordt gewonnen. Dit Chinese bedrijf had de moeite en het geld dus kunnen besparen. Wellicht heeft deze Italiaanse merkenjurist de problematiek van dit merk Pumu op voorhand al gemeld aan dit Chinese bedrijf en wilde dit bedrijf het merk gewoon indienen. Maar bij evidente gevallen als deze zou een ‘nee’ een beter antwoord zijn geweest van deze Italiaanse merkenjurist.

 

Puma logos.NL