Naar China via Den Haag

China treedt 5 mei 2022 toe tot het systeem van de internationale modelregistratie. Dit systeem, in het Engels ook wel aangeduid als The Hague System, is gebaseerd op de Overeenkomst van Den Haag. In één keer kun je je model registreren in meer dan 90 landen. En vanaf 5 mei dus ook meteen in China.

Wat valt er precies onder de noemer model? Een model is ‘het uiterlijk van een voortbrengsel of een deel ervan’. Productvormgeving en design, heel kort gezegd. Driedimensionaal en tweedimensionaal. Auto’s, afvoerputjes en afstandsbedieningen, maar ook dessins voor stoffen en zelfs logo’s.

Een model moet nieuw zijn en een eigen karakter hebben om voor modelrechtelijke bescherming in aanmerking te komen. Naast merkregistratie en octrooiregistratie is modelregistratie een belangrijke manier om je bedrijf en je producten goed te beschermen.

Samenwerking op internationaal niveau

Het blijkt weer eens heel fijn als landen gewoon vriendelijk samenwerken. Door een internationale modelregistratie wordt de bescherming van je model in andere landen zo een stuk eenvoudiger. Net zoals een internationale merkregistratie de bescherming van je merk een stuk makkelijker maakt. Het scheelt een enorme berg dossiers in tientallen verschillende talen en voorkomt een wirwar van regeltjes, deadlines en termijnen.

We kennen de weg

The Haque System is een toonbeeld van relatieve eenvoud. Vrij van nationale clausules, voorbehouden en bureaucratie is het systeem natuurlijk niet, maar dat is geen enkel juridisch systeem van die omvang. De toetreding van China zal aanvankelijk ook weer wat eigen onduidelijkheden en nieuwigheden met zich meebrengen, maar deze brengen wij vanzelfsprekend voor jou in kaart.

Onel helpt je graag met internationale registraties van merken en modellen mocht het aan de orde zijn. Wij weten de weg, we kennen de regels en vereisten, we houden de termijnen in de gaten en we hebben een groot en betrouwbaar netwerk dat ons in staat stelt om jouw merk of model wereldwijd optimaal te beschermen. Zo maken we het nog makkelijker voor je.

Wereldbol China