Om van te smullen: Colin & Cuthbert sluiten vrede

Een opgerolde chocoladecake, vette botercréme, een dikke laag chocola eromheen en nog meer chocola er bovenop. Kennelijk ga je er zo uitzien als je als rups opgroeit op de snoep- en taartafdeling van een Britse supermarkt.

Al tientallen jaren leven deze rupsjes nooitgenoeg tussen de zoetwaren. En aan hun achternaam te zien, zijn ze ook allemaal familie van elkaar: Colin the Caterpillar bij Marks & Spencer, Cuthbert the Caterpillar bij de Aldi, Wiggles the Caterpillar bij Sainsbury’s, Morris the Caterpillar bij Morrison’s, Clyde the caterpillar bij Asda, Curly the Caterpillar bij Tesco’s en Cecil the Caterpillar bij Waitrose. Om er een paar te noemen.

Rupsenfamilie?

Familieleden lijken wel vaker op elkaar, zeker in rupsenfamilies, en meestal leidt dat niet tot ergernissen of conflicten. Maar bij deze taartrupsen (erucae crustularum) liep het echter anders.

De advocaten van Marks & Spencer stuurden Aldi’s Cuthbert the Caterpillar een brief in april 2021 waarin ze aangaven dat de familiegelijkenis met hun Colin the Caterpillar te groot was en in strijd met Colin’s auteursrechten en merkrechten. De Aldi keek om zich heen, zag daar al die andere taartrupsen en lanceerde de twitter-hashtag #freecuthbert. En zo begon de Cake War.

Terwijl Marks & Spencer een procedure begon bij de Engelse High Court, probeerde Aldi het conflict anders te benaderen. Met humor. This is not just any court case, this is…#freecuthbert, een parodie op de bekende slogan van Marks & Spencer, gevolgd door grappige plaatjes van Cuthbert achter tralies, Cuthbert met een exemplaar van ‘Patents, Copyrights & Trademarks for Dummies’ enzovoort, enzovoort. Meteen trending op Twitter en goed voor een stortvloed aan reacties en nieuwe video’s en nog meer grappige plaatjes.

Besties!

Na korte tijd verscheen Cuthbert in een limited edition in de schappen. Nog niet verpopt, maar wel een beetje veranderd. Zo keek hij de klanten nu niet meer met bruine, maar met witte chocolade-ogen aan. En de winst van deze zoete rups zou helemaal naar een goed doel gaan. “Laten we geld inzamelen voor een goed doel, niet voor advocaten”, twitterde Aldi aan Marks & Spencer. En:“kunnen Colin en Cuthbert geen besties zijn”

Uiteindelijk volgden er meer brieven van meer advocaten. En toen werd het stil. Naar nu blijkt omdat beide partijen vrede hebben gesloten. Een woordvoerder van Marks & Spencer gaf aan heel tevreden te zijn. Wat er precies in de (vertrouwelijke) schikking staat, is onbekend, maar Aldi reageerde ietsje anders: “Cuthbert is vrij en kijkt ernaar uit om al zijn fans weer snel te zien.”  Besties