Is LNSTAGRARN ook INSTAGRAM?

Ken je het begrip typosquatting? Of spelfoutkraken? En wat dacht je van misleiding met spelfouten. Het klinkt allemaal vreemd, maar het is heel gebruikelijk. Vaak heel opvallend bij merkkleding (denk aan Abibas sportschoenen of Calvim Klain onderbroeken), maar juist weer heel onopvallend in misleidende domeinnamen.

Wie trapt er nou in een verkeerd gespelde domeinnaam? ‘lk niet!” zul je zeggen. Maar heb je dan gezien dat de hoofdletter i aan het begin van de vorige zin eigenlijk een kleine letter L is? En zo zijn er meer. In de adresbalk van een internetbrowser lijkt een domeinnaam met twee v’s van vv al snel op een w, lees je rn heel makkelijk als m en ziet een nul eruit als een letter o. De typo’s in ABNArnro.nl en lnstagrarn.net vallen niet meteen op in het kleine, compacte lettertype van een browser. Noem het onopvallende oplichting.

Nu moeten merkhouders dus ook nog op zoek naar hun merk in typografische camouflage, zoals lnstagrarn.net. Alsof ze al niet genoeg te doen hebben.

Verwarringwekkend

Waarschijnlijk kwam uit een zoekopdracht naar ‘instagram’ de domeinnaam lnstagrarn.net (LNSTAGRARN) niet meteen naar voren. Maar toen de merkjuristen van Instagram uiteindelijk op die domeinnaam stuitten, ondernamen ze wel meteen actie. Ze dienden een klacht in bij het Arbitration and Mediation Center van het World Intellectual Property Office (WIPO), wonnen de zaak en kregen de domeinnaam zelf in handen.

Een domeinnaam, zoals lnstagrarn.net, kan verwarringwekkend overeenstemmen met het merk Instagram als zo’n domeinnaam ‘voldoende herkenbare aspecten’ bevat als gevolg van een ‘gebruikelijke, overduidelijke of bedoeld verkeerd gespelde merknaam’. Zo bleek uit de beslissing in de in deze zaak. Bovendien leert de ervaring dat dergelijke spelfouten meestal ook bedoeld zijn om gebruikers in verwarring te brengen, waardoor kwade trouw aannemelijk is. In deze zaak was dat ook overduidelijk het geval en de domeinnaam moest dan ook worden overgedragen aan Instagram.

Speciale geschillenprocedure

Bij het WIPO kan iedereen vrij gemakkelijk een klacht indienen over een inbreukmakende of te kwader trouw geregistreerde domeinnaam. Gelukkig maar, want een rechtszaak kost vaak veel geld en tijd. Vrijwel alle generieke topleveldomeinnamen (.com, .org, .biz) en landcodes (.nl, .be) doen mee met deze geschillenregeling.

Heb je vragen over merkbescherming, domeinnaamregistraties of inbreukprocedures? Onze merkenjuristen helpen je graag verder.

Domeinnaam