Hoe werkt namaakbestrijding?

Een groeiend en steeds gevaarlijker wordend probleem zijn namaakproducten. Ze bedreigen de gezondheid en veiligheid, de handel en investeringen in onderzoek en innovatie en het concurrentievermogen. Een knooppunt van belangrijke transportroutes in Nederland zijn de haven van Rotterdam en Luchthaven Schiphol. Het is dan ook van groot belang om goed in de gaten te houden welke goederen de Nederlandse Douane passeren en verder hun weg vinden binnen Europa voor houders van intellectuele eigendomsrechten. Vroeger werden alleen luxe artikelen gekopieerd, maar nu worden ook meer alledaagse voorwerpen minutieus nagemaakt en verscheept. Des te meer reden om namaak van je producten bij de bron aan te pakken. Maar hoe doe je dat? Lees hieronder welke hulp je kunt inschakelen.

de douane doet het werk 

Om namaakproducten nog beter te kunnen bestrijden kun je de Douane actief inzetten. Door de Douane specifiek te laten speuren naar producten die inbreuk maken op jouw rechten, kunnen deze producten worden tegengehouden zodra ze het land binnenkomen. De afzender of ontvanger van de betreffende lading wordt vervolgens verzocht om de lading af te staan voor vernietiging. Deze aanpak is effectief en uiterst kostenefficiënt, omdat dit vaak gebeurt zonder dat er een rechtszaak nodig is. 

Door het indienen van een ‘verzoek tot douaneoptreden’ gaat de Douane actief op zoek naar inbreukmakende producten. Zodra ze een verdachte lading aantreffen, word je daarvan op de hoogte gesteld.

Waar moet ik zijn?

Voor de strijd tegen namaakproducten werkt Onel samen met React, de grootste non-profitorganisatie op het gebied van namaakbestrijding in Europa. Bij ons kun je terecht voor de volgende acties:

  • Het indienen van een verzoek tot douaneoptreden. Op basis van dit verzoek kunnen douaneautoriteiten gericht zoeken naar namaakproducten.
  • Het opstellen en indienen van civielrechtelijke vorderingen tegen inbreukmakende partijen.
  • Het opstellen en indienen van strafrechtelijke vorderingen tegen inbreukmakende partijen.
  • Het organiseren van transport, opslag en vernietiging van inbreukmakende producten.

Neem contact met ons op zodat wij de Douane actief voor je kunnen inzetten om namaak te bestrijden. Zo voorkom je dat namaak van jouw product via het buitenland Nederland binnenkomt. En pak je het probleem direct bij de bron aan. 

Het is natuurlijk wel zaak dat al jouw merkrechten en modelrechten op orde zijn voordat je werk maakt van een douaneoptreden. Lees meer over merkbescherming op onze blogs '5 voordelen van merkregistratie' of 'In 3 stappen maximale merkbescherming'.

Onel trademarks is een merkenbureau gespecialiseerd in merkbescherming voor MKB'ers. Opvallend tussen de andere merkenbureaus, omdat we direct tot de kern komen en eerlijk zijn over de mogelijkheden en valkuilen van je merk. Je krijgt van ons geen eindeloze juridische analyses, maar een praktisch advies in begrijpelijke taal over de bescherming van je merk. We putten uit onze jarenlange ervaring met MKB'ers en samen maken we de juiste keuzes om jouw merk optimaal te beschermen. Loud & Clear, dat is Onel.