Het auteursrecht op een werk is behoorlijk lang geldig; tot 70 jaar na de dood van de maker. Daarna valt het werk in het algemeen domein en rusten er geen rechten meer op. De auteursrechten op Winnie The Pooh, de lieve beer met de plakkerige honingpoten, zijn op 1 januari 2022 verlopen. Dus voor de originele ‘Winnie’ is het zover.
Vaak speelt de markt daar vaak direct op in. In mei 2022 werd de film ‘Winnie The Pooh – Blood and Honey’ aangekondigd; een – waarschijnlijk – bloederige horrorfilm met een daarin een angstaanjagende versie van de anders zo kindvriendelijke beer.
In 1926 bracht schrijver A.A. Milne Winnie The Pooh tot leven. De inhoud van dit boek en deze originele getekende versie van Winnie The Pooh zijn dus nu in het publieke domein beland. In 1961 heeft Disney de rechten op de weergave van Winnie verkregen zoals de meesten hem kennen; met dat kenmerkende rode t-shirt. Die rechten zijn nog geldig.
Daarnaast is Disney ook nog eigenaar van het merk ‘Winnie The Pooh’, wat inhoudt dat gebruik van de naam – onder omstandigheden – kan worden tegengehouden.
In hoeverre de horrorversie van Winnie The Pooh inbreuk maakt op de rechten van Disney is juridisch een interessante vraag. Ten eerste gebruiken ze de naam. Bovendien heeft de beer in de film een rood shirt aan; iets dat Disney in 1961 heeft toegevoegd en nog rechten op heeft.
Zou dit een voorbode zijn voor een bloederige rechtszaak?