Gezocht: een nieuwe naam voor zwerkbal

Zwerkbal, overigens een briljante vertaling van het originele quidditch, is de favoriete sport van Harry Potter en zijn schoolgenoten. Zij spelen het hoog in de lucht, op bezemstelen en met drie soorten ballen, de slurk, de beukers en de gouden snaai. Winnaar is het team dat de gouden snaai vangt, kort gezegd. Klinkt leuk, maar niet echt iets om zelf thuis te doen, als je maar een eenvoudige dreuzel bent.

Daar dachten twee Amerikanen uit Vermont in 2005 anders over. Omdat ze niet konden vliegen, veranderden ze de regels enigszins. In de versie van de US Quidditch en Major League Quidditch blijven de spelers op de grond, zij het dat “ieder speler te allen tijde een bezemsteel tussen de benen moet houden.”

Zwerkbal is een sport. Dat wil zeggen, zwerkbal voor gewone mensen. De sport is gebaseerd op een Harry Potter boek en heeft ook nog eens dezelfde naam gekregen als in het boek. Maar zwerkbal wil geen zwerkbal meer heten en liever ook niet meer geassocieerd worden met de geestelijke moeder van zwerkbal, J.K. Rowling. Er wordt besloten dat het beter is voor deze sport om toch maar niet iemand anders’ merk te gebruiken. En dat het eigenlijk ook maar beter is om je helemaal te distantiëren van het boek en de schrijfster waarop je jouw (nou ja, jouw) sport hebt gebaseerd. In dit geval wordt de werkelijkheid misschien niet vreemder dan het boek, maar wel veel ingewikkelder.

Het merk Quidditch is een merk van Warner Bros, de studio die de Harry Potter films uitbracht. US Quidditch en Major League Quidditch willen graag groter groeien, misschien zelfs een olympische sport worden, en zien nu toch wat merkenrechtelijke obstakels. Marketing, merchandising en sponsorcontracten worden nu eenmaal wat ingewikkelder als je naam niet je eigen merk is.

De schrijfster van Harry Potter, J.K. Rowling, heeft bovendien ook aangegeven dat zij de beide zwerkbal-sportbonden nooit heeft ‘endorsed or licensed’. Je zou denken dat dat op zich al dodelijk is, maar dat vinden de bonden juist weer geen bezwaar. Sterker nog, door de transgender-discussie waarin J.K. Rowling terecht is gekomen, willen ze juist graag afstand nemen van de schrijfster die de sport en de naam bedacht.

US Quidditch en Major League Quidditch zijn dus op zoek naar een nieuwe naam. Want ondanks dat ze het merk niet mogen gebruiken en ondanks dat zij niet met de bedenker geassocieerd willen worden (en de bedenker niet met hun dreuzelversie), willen ze kennelijk toch heel erg graag deze hoogst merkwaardige sport blijven beoefenen. De conclusie? Als het een boek was, dan zou je het niet geloven.

Beeld bij tekst-2