Selfie Museum beschuldigd van merkinbreuk

Het Museum of Selfies sleept het Original Selfie Museum voor de rechter. En nee, het gaat niet om met weloverwogen cultuursubsidies betaalde projecten om musea aantrekkelijker te maken voor jongeren. Het gaat hier om twee winkels, studio’s, waar je, een selfie kunt laten maken, hoe gek dat ook klinkt. Bijvoorbeeld in een Upside Down Room of een Emoji Pool. Natuurlijk behoort een klassieke Bathroom Selfie ook tot de mogelijkheden.

Onlangs beschuldigde het Museum of Selfies uit Los Angeles het Original Selfie Museum in Miami van merkinbreuk. Het Museum uit Los Angeles beriep zich daarbij op een merkregistratie van het woordmerk Museum of Selfies. Volgens het Museum of Selfies was er toch helemaal niets mis met het merk, terwijl het merk nog niet helemaal geregistreerd was. Het Original Selfie Museum stelde natuurlijk meteen oppositie in tegen de registratie en vroeg zelf meteen ook een paar merken aan.

Inmiddels zijn er erg veel Selfie Musea en niet alleen in de Verenigde Staten, maar eigenlijk overal waar mensen zijn die hun Instagram account moeten vullen, dus dat leek het grootste probleem. Misschien dat degene die ooit als eerste de term Selfie Museum bedacht, zich toen nog op de oorspronkelijkheid van de term had kunnen beroepen (want echt beschrijvend is het niet, het is tenslotte niet echt een museum), maar inmiddels zou je ook best kunnen zeggen dat het een onbeschermde soortnaam is geworden. Denk maar eens aan bekende merken als Ranja, Aspirine en Frisbee waarmee hetzelfde gebeurde.

De rechtszaak tussen het Museum of Selfies en het Original Selfie Museum had dus best wat interessante merkenrechtelijke argumenten kunnen opleveren. Had gekund, want tot een echt inhoudelijk debat kwam het helaas niet. De zaak werd door de rechter op procedurele gronden afgedaan en bestempelde de vorderingen van het Museum of Selfies als shotgun pleading, een mooie juridische term voor het Nederlandse ‘onvoldoende duidelijk en concreet geformuleerd’. Een shot hagel, om het niet-juridisch te formuleren.

Een gemiste kans dus, maar wie weet krijgt de zaak nog een vervolg.

Selfiepool.tiny

 

Vorige bericht: