PUNKS en PHUNKS: NFT ruzie

NFT's, non fungible tokens, is de nieuwste markt waar vele miljoenen in omgaan. Per dag worden er dan ook tientallen nieuwe NFT-projecten gelanceerd, immers, iedereen wil de schepper zijn van een nieuw NFT-succes. Afbeeldingen van apen, monsters, huizen, alles komt voorbij. Een populair project doet alles net even anders dan de voorgaande projecten (ook hier draait alles om branding en originaliteit). Of je doet juist niet alles anders… in deze blog hebben we het over de ruzie tussen de Punks en de Phunks. 

Een van de oudere, en meest populaire projecten, zijn de CryptoPunks. Het achterliggende bedrijf van deze NFT's is Larva Labs. Voor een NFT van een CryptoPunk wordt honderdduizenden dollars betaald.

Recentelijk is het NFT project CryptoPhunk gelanceerd door Not Larva Labs. Het motto van de nieuwkomer CryptoPhunks is waarschijnlijk “kopiëren is ook kunst”. De naam, de vormgeving en zelfs de bedrijfsnaam, alles is gebaseerd als kopie op Larva Labs.

Op de website van Not Larva Labs staat op de homepage: “Our lawyers told us to put something here to remind you that we are, in fact, definitely not Larva Labs.” Ook hebben ze een statement waarin ze aangeven dat op Web3 (de nieuwste vorm van het internet), absolute vrijheid van meningsuiting zou moeten gelden, omdat kunst altijd een afgeleide is van eerdere uitingen. Vrijheid moet grenzeloos zijn. Deze statement is alvast een voorproef op hun reactie op de auteursrecht claim van Larva Labs, die begrijpelijkerwijs moeite heeft met de CryptoPhunks.

Hoewel de gehele NFT-markt nieuw, jong en in verre mate is gedecentraliseerd, wil dit natuurlijk niet zeggen dat de huidige wetten en regels niet van toepassing zijn. CryptoPhunks kan zijn borst dus nat maken. Aan de andere kant is CryptoPhunks wel een interessant project dat de grenzen opzoekt en ter discussie stelt. Kan een kopie en parodie ook kunst zijn?

 

Tekst bij beeld