Dit jaar bestaat het Uniemerk, ook wel bekend als het EU-merk en vroeger als Gemeenschapsmerk, 25 jaar. Op 1 april 1996 werd de eerste aanvraag voor een Europese merkregistratie ingediend bij het merkenregister van, toen nog, de Europese Gemeenschap. Na dit eerste merk, niet toevallig het woordmerk AIPPI, aangevraagd door de AIPPI, de Internationale Vereniging voor de Bescherming van Intellectuele Eigendom, volgden nog zo’n 2,2 miljoen andere merken.
Het OHIM, zoals het Europese Merkenbureau toen nog heette, kreeg de merkaanvragen nog per post en per fax binnen en groeide gaandeweg uit tot wat nu het EUIPO, het European Intellectual Property Office heet. Het Uniemerk was vanaf het begin een groot succes. In het enorme kantoorpand in het Spaanse Alicante werden vorig jaar zo’n 177.000 merkaanvragen verwerkt.
Het Uniemerk biedt met één inschrijving en voor één bedrag bescherming voor de merkhouder in alle lidstaten van de EU. In 1996 waren dat er nog maar 15, in 2020 28 en nu, na de Brexit, 27. In alle talen van de EU zijn naast alle informatie ook alle aanvragen en registraties beschikbaar. Duurde het in 1996 nog zo’n anderhalf jaar voordat een merkaanvraag uiteindelijk ook echt werd geregistreerd, tegenwoordig gebeurt dat in gemiddeld vier maanden.
Buiten de EU is het Uniemerk ook populair bij merkhouders, al dan niet als onderdeel van een nog meer landen omvattende Internationale Registratie. Maar liefst 16% van alle aanvragen voor een Uniemerk kwam in 2020 uit China.
Als gevolg van de Brexit geldt het Uniemerk niet meer in het VK. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU betekent natuurlijk een verlies voor de beschermingsomvang van het Uniemerk. Alle bestaande Uniemerken zijn weliswaar automatisch omgezet in nationale merkregistraties in het VK, maar daar zitten nog wel wat haken en ogen aan. Nieuwe merken moet apart voor worden aangevraagd voor de EU en het VK.
Aan de populariteit van het Uniemerk zal dat weinig afbreuk doen. Er is eigenlijk geen vergelijkbaar systeem dat met zo’n soepele, goed georganiseerde en relatief goedkope procedure in een degelijke beschermingsomvang in 27 landen voorziet.
Meer weten over het Uniemerk? Onze merkenjuristen vertellen je er graag alles over.