Drie strepen tegen vier strepen

Een rechtszaak tegen adidas is het gevolg van het gebruik van vier stepen door het modemerk Thom Browne. Het sportmerk stapte in 2023 naar de rechter en stelde dat Browne's strepen adidas’ Three Stripes-logo "imiteert".

Thom Browne zou hiermee profiteren van de "wijdverspreide bekendheid en enorme publieke erkenning" en de "uiterst waardevolle goodwill" van het adidas-merk.

De sportkleding van adidas verschilt nogal van Browne's luxueuze pakken en statementstukken op couture-niveau. Daarmee heeft Thom Browne aangegeven dat beide partijen geen concurrenten zijn.

Volgens de Duitse sportkledinggigant heeft Browne opzettelijk het “Three stripes”-logo van adidas gebruikt om meer aandacht te vestigen op zijn sportkledinglijn; dit zou leiden tot verwarring bij de consument.

De advocaat van Browne verwees naar een overeenkomst die Browne en adidas in 2007 sloten, toen Browne de zegen van adidas kreeg om het merk met horizontale strepen te blijven gebruiken nadat hij een vierde streep aan zijn logo had toegevoegd.

Op 12 januari jl. won Thom Browne na een relatief snel proces. De jury oordeelde dat Browne's logo met vier strepen geen inbreuk maakt op adidas' handelsmerk met drie strepen.

Beeld bij Tekst Thom Browne