DocuSign tegen SignaDoc

Wat is DocuSign? Dat is, zoals je waarschijnlijk al dacht, een handige tool voor het ondertekenen van documenten. Een dergelijke naam is marketingtechnisch perfect, want je hoeft niemand te vertellen waar het product voor bedoeld is. Merkenrechtelijk gezien is de naam wat problematischer, want is de naam niet te beschrijvend? Ook is de vraag of de beschermingsomvang niet erg beperkt is, mocht de naam geregistreerd worden.

Beide vragen kwamen aan bod in de recente oppositie van DocuSign tegen SignaDoc. De Oppositie-afdeling vindt de naam nogal beschrijvend, terwijl het Europese merkenbureau het woordmerk DocuSign heeft geaccepteerd. Deze afdeling gaat niet zover dat de naam helemaal niet geclaimd kan worden maar de beschermingsomvang is wel beperkt.

Het antwoord op de volgende vraag, namelijk of deze beperkte beschermingsomvang voldoende is om SignaDoc te dwarsbomen, is ja. De merken stemmen visueel en auditief overeen, conceptueel zijn ze zelfs erg gelijkend. En ook al is het oudere merk beperkt qua bescherming, in dit geval zijn beide merken voor precies dezelfde diensten bedoeld en kan een risico van verwarring niet uitgesloten worden. Als SignaDoc iets meer afstand had genomen was de uitkomst ongetwijfeld anders geweest.

 

 

Docusign-1