“Hadden ze niet verwacht van zo'n Zeeuwse boerenlul. Mijn baas is van de principes, niemand hoeft hem te vertellen wat er op zijn gevel mag staan en wat niet." Aldus de bedrijfsleider van snackbar Wendy’s uit Goes.
Kleine Wendy’s tegen grote Wendy’s. David tegen Goliath in Goes. En ook hier wint de underdog.
Snackbar Wendy’s uit de Koningstraat in Goes is al sinds 1997 verwikkeld in een conflict met hamburgergigant Wendy’s uit de Verenigde staten. De Amerikaanse Wendy’s wil graag uitbreiden in Europa, maar ziet de pogingen om haar merk Wendy’s te registreren stranden op de Zeeuwse kust.
Het Gerechtshof in Den Bosch oordeelt nu, 24 jaar na de eerste schermutselingen, dat snackbar Wendy’s gewoon een geldig merk heeft en zich kan verzetten tegen de registratie van het merk Wendy’s door de Amerikaanse keten. Tenminste, alleen tegen de registratie voor horecadiensten. Voor de producten zelf, hamburgers, frituursnacks, mogen de Amerikanen hun merk wel registreren.
Snackbar Wendy’s heeft het merk Wendy’s normaal gebruikt volgens het gerechtshof. En daarbij doelt het Hof op het belangrijke merkenrechtelijke begrip ‘normaal gebruik’. De wettelijke vereisten voor ‘normaal gebruik’ zijn dan ook redelijk nauwkeurig uitgewerkt in wetgeving in jurisprudentie. Als blijkt dat een merk niet normaal wordt gebruikt, kan het vervallen worden verklaard.
De markt bepaalt grotendeels wat normaal gebruik is en in dit geval is dat de Nederlandse fastfoodmarkt. Typerend voor die markt is dat in Nederland de buurtsnackbars de snackbarmarkt domineren. Het is, kort gezegd, in Nederland normaal dat een snackbar lokaal gericht is, niet meerdere vestigingen heeft, geen keten is en geen hele hoge omzet draait.
Kortom, Wendy’s uit Goes is dus een hele normale Nederlandse snackbar en heeft haar merk ook op normale manier gebruikt, op de gevel, op bonnetjes, op zakjes, in advertenties et cetera. Het Beneluxmerk Wendy’s is dus gewoon een geldig merk, althans een geldig merk voor horecadiensten, ook al is het niet gebruikt in de andere Beneluxlanden en zelfs niet buiten Goes.
Het merk van de Zeeuwse Wendy’s stond echter niet alleen ingeschreven voor diensten, maar ook voor de snackproducten zelf. En voor die producten is de Nederlandse markt weer heel anders. Leveranciers van snacks en snackproducten zijn gemiddeld juist vrij omvangrijk en leveren grootschalig aan andere bedrijven en in meerdere regio’s en landen. Dat doet een buurtsnackbar niet, waardoor er geen sprake is van merkenrechtelijk ‘normaal gebruik’ voor de producten zelf.
Kortom, snackbar Wendy’s is dus een normale snackbar, maar geen normale snackproductenfabrikant. Snackbar Wendy’s kan wel optreden tegen de komst van andere snackbars of restaurants met de naam Wendy’s, maar niet tegen hamburgers en andere snackproducten van het merk Wendy’s, bijvoorbeeld in de supermarkt.
Wat een tegenslag voor de Amerikaanse fastfoodketen Wendy’s in een zaak die waarschijnlijk nog wel vervolgd zal worden, binnen of buiten de rechtbank! Het mooie in deze zaak is dat beide partijen zijn genoemd naar de dochter van de oprichter. Misschien dat dit menselijk detail beide partijen nog wat nader tot elkaar kan brengen. De dochters Wendy en Wendy kunnen in elk geval trots zijn op wat hun vaders bereikt hebben.