Waar staan de tekens TM, ® en © voor?

De tekens TM, ® en © ken je vast wel. Ze komen veelvuldig voor bij merken. Maar wanneer wordt welk teken gebruikt en wat is het verschil?

TM

Wanneer een merk nog niet definitief is geregistreerd, maar wel bij de merkeninstantie is aangevraagd, wordt het symbool TM (trademark) over het algemeen gebruikt. Dit teken wordt vooral in Amerika gebruikt.

®

Zodra het merk definitief is geregistreerd wordt het symbool ® gebruikt. Het staat voor “registered trademark”.

©

Voor “copyright” staat het symbool © en wordt gebruikt om aan te geven dat een werk auteursrechtelijk beschermd is.

Het is in de Benelux niet verplicht om deze tekens te gebruiken in tegenstelling tot in de Verenigde Staten of andere landen. Maar het mag dus wel. Gebruik van een ®-symbool heeft vaak een afschrikwekkende werking naar anderen die een merk willen gebruiken die er op lijkt. Er wordt duidelijk aangegeven dat het gaat om tekens waar een bepaalde vorm van bescherming voor wordt geclaimd. Ook kan het bijdragen aan de preventie van merkinbreuk. 

Let wel op in het buitenland met het correcte gebruik van deze tekens. Vooral als het merk niet is geregistreerd, maar er wel een ®-symbool bijstaat dan zou dit als misleidend kunnen worden gezien.

Interessant om in dit kader te lezen zijn onze blog 'Je merk vastleggen in het buitenland? 5 tips op een rij!' of 'De 10 valkuilen bij merkregistratie'.

Onel trademarks is een merkenbureau gespecialiseerd in merkbescherming voor MKB'ers. Opvallend tussen de andere merkenbureaus, omdat we direct tot de kern komen en eerlijk zijn over de mogelijkheden en valkuilen van je merk. Je krijgt van ons geen eindeloze juridische analyses, maar een praktisch advies in begrijpelijke taal over de bescherming van je merk. We putten uit onze jarenlange ervaring met MKB'ers en samen maken we de juiste keuzes om jouw merk optimaal te beschermen. Loud & Clear, dat is Onel.

Vorige bericht: