Uitglijer of niet?

Maurizio Cattelans , de kunstenaar van het zeer controversiële en wereldberoemde bananenkunstwerk, is aangeklaagd wegens plagiaat. Het kunstwerk ‘Comedian’ wat uiteindelijk verkocht werd voor €135.000,- bestond uit een banaan die met ducttape aan een wand was geplakt.

Het kunstwerk ‘Comedian’ trok wereldwijde aandacht tijdens de Art Basel kunstbeurs in 20219 in Miami. al Al vrij snel na de beurs stelde kunstenaar Joe Moford dat Cattelans zijn kunstwerk ‘Banana & Orange’ uit 2000 zou hebben gekopieerd. Mofords oudere werk is tweedelig: een sinaasappel die met plakband aan een groen schilderij op de muur is bevestigd en een apart kunstwerk waarop een banaan is afgebeeld die op een groene achtergrond is geplakt. Bovendien zou Moford zijn werk ‘Banana & Orange’ in 2000 bij het US Copyright Office hebben geregistreerd.

De Italiaanse kunstenaar heeft (natuurlijk!) nooit de originele banaan verkocht, wel een authentificatiecertificaat en instructies om het werk te installeren. Voor meer dan $390.000 zou Cattelan drie exemplaren van het werk hebben verkocht, evenals twee proefdrukken,. 

Volgens de advocaten van Cattelan is het werk van Morford “niet voldoende origineel om bescherming te rechtvaardigen.” Uiteindelijk zal een Amerikaanse rechter moeten beoordelen of er sprake is van een uitglijer of niet.

 

Screenshot 2022-07-22 at 09.17.36

                                 ©Joe Moford