Travis Scott vergeten te registreren

Het overkomt de beste, zelfs beroemdheden: het niet op tijd bewust zijn dat je belangrijk eigendom niet hebt beschermd, namelijk je intellectuele eigendomsrechten. Dit overkwam rapper, songwriter en muziekproducent Travis Scott. Zijn naam was weliswaar in Amerika vastgelegd, maar zijn bekendheid was natuurlijk al lang niet meer beperkt tot dit land.

Een Chinese partij dacht daar handig gebruik van te maken en legde het merk TRAVIS SCOTT vast voor kleding in de Europese Unie. Voor merken geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Hierop geldt wel een uitzondering: wanneer je weet dat iemand anders rechthebbende is op een naam, dan kan de aanvraag als te kwader trouw worden gezien. Precies dat heeft Travis Scott in een juridische procedure aangevoerd.

Een dergelijke procedure is echter verre van gemakkelijk: aan de hand van talrijk bewijsmateriaal heeft Travis Scott eerst zijn bekendheid moeten aantonen. Maar, zoals het Europese merkenbureau stelt, dat een merk identiek is aan de naam van een beroemdheid, is niet afdoende voor kwader trouw. Er moet sprake zijn van een oneerlijke handeling van de aanvrager. Het bewijs is er gelukkig voor Travis Scott: de Chinese partij verkoopt kleding onder deze naam en met onder meer songteksten van Travis Scott. Hierdoor slaagt de nietigheidsactie.

Eind goed al goed door deze escape, maar in de praktijk is het veel makkelijker het om je merk tijdig te registreren. Wees dus zuinig op je Intellectuele Eigendomsrechten en wees je bewust van de bescherming, want zo voorkom je vervelende situaties.

Hoodie 1-1