Rockband of wapenwinkel?

Texas Guns N’ Roses is een Amerikaanse online winkel die niet alleen vuurwapens verkoopt, maar ook rozenboeketten verkoopt. Wat? Ja, echt!

De wapenwinkel gebruikt precies dezelfde naam als de Amerikaanse rockband Guns N’ Roses en daarom is de band naar de rechter gegaan.

De 80’s rockband, bekend van hits als Paradise City, Welcome to the Jungle en November Rain, is duidelijk: dit gebruik is zonder toestemming. De wapenhandelaar misleidt op deze manier consumenten door ze te laten geloven dat er een connectie bestaat met de band. Bij de rechter eist de band dan ook dat er onmiddellijk wordt gestopt met het gebruik van hun bandnaam.

Echter, de wapenwinkel is zich van geen kwaad bewust: er is ‘nooit verwarring’ geweest en de band heeft daar ook ‘geen bewijs’ van. ‘Niemand denkt dat wij de band zijn of dat we er enigszins mee verbonden zijn. Absoluut niemand is in de war’, aldus de advocaat van de wapenwinkel.

Bekende merknamen hebben een bredere beschermingsomvang. Ze kunnen ook optreden tegen gelijkende merknamen die worden gebruikt voor hele andere producten of diensten als waarvoor de merknaam is beschermd. Bijvoorbeeld als er daarmee afbreuk wordt gedaan aan hun reputatie. Het is afwachten hoe de rechter in deze zaak hierover denkt.

 

Beeld bij tekst Guns n roses