Quidditch heet nu quadball

Niet alleen in de boeken van Harry Potter wordt de fictieve sport Quidditch (zwerkbal) gespeeld, het is ook een sport die in de ‘echte’ wereld wordt beoefend door liefhebbers. Als gevolg van het tumult rond schrijfster en geestelijk bedenker van Quidditch, J.K. Rowling, heeft het International Quidditch Association (IQA) nu bekend gemaakt de sport te hernoemen tot quadball. 

Zo is IQA niet meer afhankelijk van Warner Bros, die alle rechten bezit op Harry Potter (Quidditch is als merk geregistreerd) en dat zal zeker meegespeeld hebben. Ongetwijfeld heeft IQA jaarlijks een licentievergoeding moeten betalen en in ieder geval moest IQA aan voorwaarden voldoen die aan het gebruik zijn gesteld. 

Een zeer lucratief verdienmodel is een merk in licentie geven (voor bijvoorbeeld merchandisingproducten). Er zitten alleen wel wat haken en ogen aan. Vooral bij boeken, films, games en muziek speelt merchandising een rol waarbij het, op muziek na, om diverse karakters gaat (vaak de held, de bijrollen, de schurk etc). Zij beleven een avontuur waarbij de omgeving, setting en verhaal erg belangrijk zijn. Een goede licentiemanager zorgt ervoor dat alle licenties die worden uitgegeven binnen het verhaal en concept passen. Uiteindelijk gaat het om de beleving van de fan bij de film, boeken en games. Merchandising moet deze beleving versterken en eraan bijdragen. Dit luistert nauw, want de valkuil om in korte tijd veel geld te willen verdienen en het merk zonder strak beleid uit handen te geven is dat je als fan het merk ziet terugkomen op allerlei producten die ofwel kwalitatief slecht zijn of helemaal niets met het boek, film of te maken hebben en het zorgvuldig opgebouwde verhaal doen verwateren.

Je zou zelf de licentie waarschijnlijk al hebben heroverwogen als je in de schoenen zou staan van Warner Bros. De magie van een verhaal is al snel weg als je zwoegende volwassen sporters associeert met de sport die beschreven is in de boeken van J.W Rowling.

Kort samengevat: licenties zijn een lucratief verdienmodel, maar licentieer met voorbedachten rade! 

 Screenshot 2022-08-22 at 15.17.41