Never a bored ape

The Bored Apes zijn een van de bekendste en meest dure NFT collecties die er bestaan. Achter Bored Ape zit het miljardenbedrijf Yuga Labs dat onder meer de Apecoin heeft uitgegeven en bezig is met de Otherside Metaverse (waar onlangs de eerste sneak peeks van werden vrijgegeven).

The Bored Apes zijn ook actief in het beschermen van hun merken en auteursrecht. Opmerkelijk detail is dat bij de uitgifte van de NFT’s er een soort licentie op het auteursrecht van de betreffende aap aan de houder is gegeven. Deze houder kan dit dus verzilveren met allerhande merchandising, films etc.

Yuga Labs was niet gecharmeerd van de satirische collectie Ryder Ripps Bored Ape Yacht Club (RR/BAYC). Nou ja, vooral niet van de aanklacht van Ryder Ripps dat Yuga Labs racistische ideeën er op na houdt.

Yuga Labs slaat nu terug en sleept Ryder Ripps voor de rechter wegens onder meer smaad, merkinbreuk en auteursrechtinbreuk. Een interessante zaak want hopelijk wordt duidelijk of een houder van een NFT kan optreden tegen satirische reproducties en of de licentie inderdaad via een ‘smart’ contract (in de blockchain) kan worden overdragen.

In NFT-land wordt het nooit saai, zullen we maar zeggen! Wordt vervolgd!

Apes.Beeld bij tekst.tiny