Strafrechters houden zich niet alleen bezig met overvallen, geweldsdelicten en inbraken, maar ook met merkinbreuk en inbreuk op auteursrechten. Het gebruik van andermans logo levert in onderstaande Marktplaats-zaak 9 maanden zelfs gevangenisstraf op!
Vaak worden rechtszaken over merkinbreuk voorgelegd aan een civiele rechter als gevolg van een geschil tussen burgers of tussen bedrijven. De officier van justitie brengt strafzaken over merkinbreuk soms na aangifte en soms uit eigen beweging aan. Een strafrechter kan dan ook een gevangenisstraf opleggen bij merkinbreuk. Dat kan de civiele rechter niet. Meestal gaat het daarbij om grootschalige illegale handel of douanezaken (import/export).
Een mooi voorbeeld van zo’n strafrechtelijke merkinbreukzaak is de Marktpaats-zaak en diende onlangs bij de rechtbank Overijssel. Een 31-jarige Hengeloër werd verdacht van illegale verhandeling van navigatiesoftware op Marktplaats. Hij maakte daarbij ‘zonder toestemming’ gebruik van de namen en logo’s van bekende automerken. Een opmerkelijk detail hierbij is dat de logostickers werden aangetroffen in de woning van de moeder van de verdachte.
De merkhouders deden in deze zaak aangifte, waarna de FIOD een opsporingsonderzoek startte. De merkhouders en het Openbaar Ministerie concludeerden samen dat deze merkinbreuk het beste via het strafrecht kon worden aangepakt. Een afweging die bij iedere soortgelijke zaak opnieuw zal moeten worden gemaakt.
De rechtbank neemt het in deze Marktplaats-zaak op voor merkhouders en merkproducten. Dat er sprake is van inbreuk op de merkrechten en op de auteursrechten op de logo’s wordt zonder meer aangenomen. Niet alleen wordt er zo oneerlijke concurrentie aangedaan aan bonafide bedrijven, maar bovendien kan gebrekkige navigatiesoftware leiden tot levensgevaarlijke situaties. Het betreft ‘een zeer kwalijke werkwijze’ en de rechtbank ziet geen andere mogelijkheid dan het opleggen van een gevangenisstraf van 9 maanden.