Is de 250 Testa Rossa van Ferrari niet onderscheidend?

Er worden miljoenen betaald voor de 250 Testa Rossa. Een raceauto van Ferrari uit de jaren 50/60. Volgens kenners een uniek staaltje vakman kunst uit de Ferrari-stal en een echt racemonster.

Ferrari wilde recentelijk de vorm van deze auto als merk registreren. Dit wordt wel vaker door autobouwers gedaan, denk aan het Volkswagen busje, de Fiat 500 en de eend van Citroen, allemaal geregistreerde Europese merken. Deze auto’s zijn uit duizenden herkenbaar aan hun vormgeving.

Ferrari loopt echter tegen problemen aan, want het Europese merkenbureau vindt dat de vormgeving van de 250 Testa Rossa, in tegenstelling tot de eerdere genoemde auto’s, niet voldoende uniek is. In juridische termen, de vorm wijkt niet significant af van wat gebruikelijk is in de markt. En dit is wel een eis die deze instantie stelt aan vormmerken.

Volgens deze instantie zal het relevante publiek vooral focussen op het embleem en niet op de vorm van de auto die wel vaker (met wat kleine verschillen) voorkomt. Als voorbeeld heeft het Europese merkenbureau foto’s opgenomen van Shelby Cobra Snake, Jaguar E-type en Devin SS. Een verweer door Ferrari wordt afgewezen. Wel staat nog een hoger beroep open voor Ferrari. Wellicht dat Ferrari haar geluk in hoger beroep zal beproeven en daar wel in staat zal het Europese merkenbureau te overtuigen van de unieke kenmerken van 250 Testa Rossa.

Logo Ferrari, beeld bij tekst

 

 

Neem contact op