Het vormmerk Charlie Chaplin afgewezen

The Chaplin Office, gevestigd in Parijs, beheert de nalatenschap van Charlie Chaplin.

Onder deze naam opereren een drietal ondernemingen waaronder Roy Export Sas (verantwoordelijk voor de auteursrechten op de films), Bubbles Inc SA (verantwoordelijk voor de rechten op Charlie Chaplin en zijn Charlot karakter (de zwerver)) en Association Chaplin (opgericht door enkele erfgenamen).

Recentelijk deed Roy Export Sas een opmerkelijke aanvraag: het vormmerk  van het Charlot karakter van Charlie Chaplin werd in de Europese Unie ingediend voor een aantal producten en diensten waaronder entertainment diensten. Waarom? Wellicht ter voorbereiding op de tijd waarin de auteursrechten op de films er niet meer zullen zijn. Of als extra instrument tegen aanhakers. Het wordt uit de aanvraag verder niet duidelijk.

Het Europese merkenbureau heeft de aanvraag echter geweigerd. Het teken zal door het relevante publiek direct worden herkend als het karakter Charlot en geeft de kenmerken weer van het product of dienst: het publiek zal direct snappen dat de producten en diensten over Charlot zullen gaan. Het merk is dus beschrijvend.

De deposant heeft overigens geen verweer aangetekend tegen de beslissing.

Beeld bij tekst charlie chaplin