Het Olympisch logo

Een logo met 3 grafische elementen boven en twee beneden? Dat kan rekenen op een bezwaar vanuit Lausanne, Zwitserland. Het IOC dus.

Het IOC bewaakt haar merknamen en logo’s met hand en tand. Merknamen met het woord Olympisch (Olympic etc.) zijn uit den boze.

Maar ook met het logo wordt weinig getolereerd. Een recente uitspraak maakt dit duidelijk: een logo met drie hartjes boven en twee hartjes beneneden en de tekst ‘link heats by love’. Dit merk was in de Europese Unie aangevraagd voor onder meer tassen en kleding.

Dat het IOC overal bezwaar tegen maak wil niet zeggen dat het bezwaar (in dit geval een oppositie) ook succesvol is. Het Europese merkenbureau was in ieder geval niet onder de indruk van de overeenstemming en ziet voornamelijk verschillen: de figuren zijn anders en ook de tekst in het bestreden merk komt niet terug in de merken van het IOC. Kortom, er is geen overeenstemming (https://nieuws.onel.nl/merkinbreuk-wanneer-is-daar-sprake-van).

De conclusie is dat het enige feit dat er 3 grafische elementen boven staan en twee beneden, onvoldoende is om direct een overeenstemming aan te nemen met het logo van het IOC. Er is wel degelijk grotere overeenstemming nodig.

Beeld bij tekst IOC