Gevecht tussen twee hanen

Niets zo leuk als merkenrechtelijke dierengevechten. Dieren zijn enorm populair als logo. Denk maar aan Puma, Lamborghini en Red Bull. Om die reden komen kwesties tussen logo’s waar dieren in voor komen, vaak voor. Het leuke daarin is dat merkeninstanties in detail gaan kijken wat de kenmerken zijn van de betreffende dierenlogo’s en deze dan met elkaar vergelijken. Dit levert vaak mooie proza op (oppositiebeslissingen zijn verre van saai).

Deze ronde betreft een hanengevecht. Aan de ene kant misschien wel het beroemdste hanenlogo: die van de Franse voetbalbond. De haan, de Coq Gaulois, werd gebruikt op vlaggen tijdens de Franse revolutie en is om die reden een vaker gebruikt symbool in Frankrijk. Aan de andere kant een haan die als Europees merk werd ingediend door een Spaanse mevrouw.

Zoals al gezegd omschrijft het Europese merkenbureau de merken: het merk van de Franse voetbalbond betreft een gestileerde haan die afgebeeld is in wit en rood, die naar echts kijkt, in goud de letters FFF omvat en dit alles is geplaatst op een blauwe zeshoek die goud is omrand.

Het andere logo betreft een haan die naar links kijkt en afgebeeld is in zwart en grijs.

De overeenstemming zit in het feit dat beide logo’s een haan betreffen. Maar dit is verre van voldoende om een overeenstemming aan te nemen. Er zijn zeker verschillen: de kijkrichting bijvoorbeeld. Wel is het profiel hetzelfde, de stilering komt overeen (veren in een golvende beweging) en ze hebben een gelijk aantal veren die op een zelfde manier zijn afgebeeld (qua vorm en dikte). De kammen en lellen zijn in beide logo’s in andere kleuren weergegeven. Geen enkele haan heeft poten. De conclusie is dat de logo’s een, weliswaar matige, visuele overeenstemming laten zien.

Als het Europese merkenbureau alles dan overziet (en dus ook het feit meeneemt dat beide merken identieke producten omvatten) dan is de slotsom dat risico van verwarring kan optreden. De oppositie is dus succesvol voor de Franse voetbalploeg.

 

Beeld bij tekst-Mar-23-2023-10-47-10-8331-AM