Geen goed idee: Skittles voor marihuana-producten

De legale markt voor marihuana en marihuana gerelateerde producten is booming in de Verenigde Staten en Canada. Maar het omzetten van een illegale markt in een legale markt levert soms wat aanpassingsproblemen op. Merkenrechtelijke aanpassingsproblemen bijvoorbeeld.

Over intellectuele eigendomsrechten zullen handelaren in verboden middelen zich ook niet zo heel druk maken. In een illegale markt wordt de wet immers per definitie overtreden. Zo persen producenten van xtc-pillen bijvoorbeeld vaak een herkenbaar logo in hun pillen. Natuurlijk niet hun eigen logo, maar dat van Mitsubishi, Tesla, Superman of Starbucks. Het sturen van een sommatiebrief zonder adres of KVK-inschrijving wordt lastig. Ook in de illegale marihuana-markt is het niet ongebruikelijk om (soms geestig bedoeld) te refereren aan bekende merken en producten. Het parodiërende Adihash-logo is daar een redelijk bekend voorbeeld van.  

Toepassing en handhaving van het merkenrecht wordt opeens ook een stuk makkelijker nu de handel in marihuana in veel Amerikaanse staten legaal is worden. Merkhouders kunnen de inbreukmakende handelaren nu eenvoudig en effectief aanspreken bij het gebruik van een identiek of overeenstemmend bestaand merk. En dat doen ze dus ook.

Zo sommeerde merkhouder Mars Wrigley onlangs in de VS en Canada enkele handelaren die zich voor hun marihuana-producten bedienden van haar merken Skittles, Starburst en Life Savers en daarbij ook nog eens vrijwel identieke verpakkingen gebruikten. Ook de gebruiker van het merk Zkittlez werd gesommeerd de inbreuk te staken.

Er is geen twijfel mogelijk dat Mars Wrigley haar zaken tegen deze ‘Medicated Skittles' zal winnen. De inbreuk is vrij duidelijk en een sterk bijkomend argument is dat verwarringsgevaar in dit geval ook echt gevaarlijk kan zijn. De meeste ouders zouden toch liever niet op hun geweten willen hebben dat ze per ongeluk feestelijke zakjes ‘medicinale’ Skittles uitdelen op een kinderpartijtje.

Beide skille zakjes

 

Volgende bericht: