Deense krant beeld kleine zeemeermin af als zombie

Het beroemde beeld van de kleine zeemeermin staat al sinds 1913 naar de haven van Kopenhagen te turen. Het beeld is gemaakt door Edvard Eriksen. De erven van de beeldhouwer zijn erg zuinig op de auteursrechten en beeltenis van de kleine zeemeermin (waarschijnlijk wordt dit beeld te pas en te onpas commercieel ‘uitgebuit’). Dit leidt af en toe tot interessante auteursrechtelijke zaken waar zelfs uiteindelijk het Deense hooggerechtshof aan te pas moest komen om een oordeel te vellen.

Een Deense krant had een strip gepubliceerd van de kleine zeemeermin als zombie en een foto van de kleine zeemeermin met een mondkapje op. De vraag was of dit een inbreuk was op de auteursrechten van de erven. Ja, zeiden de lagere rechters tot tweemaal toe. Nee, zegt het Hooggerechtshof nu.

Deze zaak doet denken aan de zaak van Mercis, het bedrijf achter Nijntje, tegen allerlei Nijntje-parodieën. Ook daar vond de rechter dat deze parodieën gewoon mochten bestaan, ook al waren deze parodieën niet erg kindvriendelijk.

Beeld bij tekst-4