De strepen van adidas

De Hoge Raad bekrachtigt het eerdere arrest van het Hof Den Haag: H&M maakt met de twee strepen op de zijkant van haar fitnesskleding geen inbreuk op het driestrepenmerk van adidas. Na 24 jaar is hiermee een einde gekomen aan de zaak adidas tegen H&M. Drie strepen tegen twee strepen.

Een zaak die begon in een andere eeuw, maar waarvan de argumenten en conclusies relevant blijven voor alle andere strepenzaken (bijna een heel eigen genre merkenrechtszaken). Want zolang er strepen op sportkleding staan, zolang zullen er rechtszaken gevoerd worden over die strepen.

Ruimtes tussen strepen relevant kleiner

Wat deze specifieke strepenzaak heel interessant maakt, is dat de ruimtes tussen de strepen doorslaggevend zijn en niet de strepen zelf.  

Terwijl adidas stelt dat in haar driestrepenmerk de tussenruimtes een breedte hebben die visueel min of meer gelijk is aan de breedte van de strepen, oordeelt het Hof op basis van de merkregistraties van adidas dat de tussenruimtes gelijk zijn aan de breedte van de strepen. Volgens het Hof is die tussenruimte bij de twee strepen op de fitnesskleding van H&M juist relevant kleiner dan de breedte van de strepen.

Bij H&M bestaan de strepen, in de woorden van het Hof uit ‘een combinatie van twee losstaande strepen, die ook gezien kunnen worden als één dikke streep met een lijntje ertussen en die geen patroon vormen, nu de meervoudige herhaling ontbreekt.’ De strepen van adidas vormen met de tussenruimtes daarentegen een ‘regelmatige eenheid’. Daardoor is het totaalbeeld van beide strepencombinaties anders, is er sprake van een zeer geringe overeenstemming en is er geen gevaar voor verwarring. En dus geen inbreuk.

Zijn de strepen relevant afwijkend?

Dat de strepenmerken van adidas ingeburgerd en bekend zijn doet daar niet aan af. Het publiek is gewend aan verschillende decoratieve strepen op kleding en beschouwt eigenlijk alleen de specifieke adidas-strepencombinatie als een merk. Voor verwarring is meer nodig.

Deze uitspraak betekent volgens het Hof niet dat twee-strepentekens nooit inbreuk zouden kunnen maken. Iedere streep of combinatie van strepen is natuurlijk weer anders.

Per geval, per streep zal bekeken moeten worden of andere strepen relevant afwijkend zijn. Strepenzaken zullen we dus voorlopig nog wel regelmatig voorbij zien blijven komen. En wat ook blijft is natuurlijk de eeuwige vraag of zebra’s nou wit zijn met zwarte strepen, of zwart met witte strepen.

Wil je laten controleren of jouw nieuwe beeldmerk conflicteert met bestaande beeldmerken? Vraag onze juristen vrijblijvend naar de mogelijkheden.

 

beeld bij tekst-2

 

Vorige bericht:

 

Volgende bericht: