De soorten merkbewaking op een rij

Het is niet voldoende om je merk te beschermen met enkel een merkregistratie. Goede verdediging tegen inbreukmakende merken is zeker zo belangrijk. Je leest er meer over in ons blog 'Merkbewaking, wat is dat en hoe kan het mij helpen?'.

Bij de verdediging van je merk is het cruciaal om merkaanvragen van merken, die lijken op jouw merk, tijdig te signaleren. De wederpartij zal minder snel bereid zijn om het merk aan te passen als een merk al lang en breed op de markt is. Om een beslissing te forceren moeten dan dure rechtszaken worden opgestart, met alle financiële gevolgen van dien.

Om dergelijke inbreukmakende merken op te sporen is merkbewaking nodig. De merkenregisters worden dan 24 uur per dag in de gaten gehouden. Dagelijks worden duizenden merken aangevraagd, die allemaal worden vergeleken met jouw merk. De bewakingsexperts en je merkenjurist bekijken vervolgens de resultaten. Je ontvangt direct een inbreukalert van ons als er sprake is van mogelijke inbreuk.

Bewaking van je merk is mogelijk voor namen, logo’s en handelsnamen afhankelijk van je merk en het gebied waar je actief bent. Deze drie elementen zijn cruciaal. Daarnaast is bewaking ook mogelijk voor merkaanvragen en domeinnamen van concurrenten. Hieronder worden de verschillende soorten bewakingen uitgelegd.

Woordbewaking

Bewaakt de merknaam ten opzichte van alle merken in het merkenregister. Elke aanvraag van een merk dat een overeenstemmende naam of woord bevat wordt gerapporteerd.

Logobewaking

Bewaakt de grafische elementen van je logo ten opzichte van alle logo’s in het merkenregister. Elke aanvraag van een merk dat een overeenstemmende afbeelding bevat, wordt gerapporteerd.

Domeinnaambewaking

Domeinnamen die lijken op de bewaakte merknaam, worden gerapporteerd. Dit kan voor diverse domeinnaamextensies.

Handelsnaambewaking

Bewaakt je merknaam ten opzichte van het handelsnaamregister in Nederland. Elke relevante overeenstemmende handelsnaam die wordt geregistreerd, wordt gerapporteerd.

Concurrentiebewaking

Deze bewaking houdt in de gaten welke merken door je concurrenten worden aangevraagd. Dit is vooral nuttig als je een belangrijke concurrent hebt. Door vroegtijdig te weten welke merken en in welke landen ze registreren, kan je inspelen op hun plannen. 

Onel trademarks is een merkenbureau gespecialiseerd in merkbescherming voor MKB'ers. Opvallend tussen de andere merkenbureaus, omdat we direct tot de kern komen en eerlijk zijn over de mogelijkheden en valkuilen van je merk. Je krijgt van ons geen eindeloze juridische analyses, maar een praktisch advies in begrijpelijke taal over de bescherming van je merk. We putten uit onze jarenlange ervaring met MKB'ers en samen maken we de juiste keuzes om jouw merk optimaal te beschermen. Loud & Clear, dat is Onel.

Je kunt ook nog onze video 'Je merk actief beschermen? Bewaak je merk!' bekijken.