De 10 misverstanden op een rij bij handelsnamen

Een handelsnaam is de naam die een onderneming voert in het economisch verkeer voor zijn bedrijf. Een merknaam is de naam waaronder je een product of dienst verkoopt. Veel ondernemingen gebruiken hun handelsnaam ook als merknaam. 

De 10 grootste misverstanden die voorkomen bij handelsnamen:

1. Een registratie bij de Kamer van Koophandel (KVK) geeft rechten.

Dit is een van de grootste misverstanden! Een registratie van een handelsnaam schept geen rechten, alleen het voeren van een naam in het economische verkeer geeft bepaalde rechten. Gebruik je de naam niet als naam voor een onderneming, dan kun je dus geen beroep doen op de bescherming die de Handelsnaamwet biedt.

2. De inschrijving van mijn handelsnaam kan De Kamer van Koophandel weigeren.

De Kamer van Koophandel heeft niet de bevoegdheid de inschrijving van jouw handelsnaam te weigeren. Vaak kijkt de KVK wel of een bepaalde naam al voorkomt en in voorkomend geval raadt het KVK de inschrijving af. Soms krijg je de indruk dat je een andere naam moet kiezen. Niets is minder waar! Raadpleeg een merkenjurist om te kijken of de aangetroffen naam een risico vormt. Het advies van de KVK is dus niet bindend!

3. je handelsnaam is in de hele Benelux beschermd als je je handelsnaam gebruikt.

Nee, je handelsnaam geniet bescherming in het gebied waar je die handelsnaam voert, dus het gebied waar je klanten zitten. Bij een slager of een bakker zal de bescherming dus erg lokaal zijn (bijv. enkel in dezelfde stad of hetzelfde dorp). Dat is het grote voordeel van een merkregistratie: die geeft wel direct bescherming in de hele Benelux.

4. Ik gebruik mijn naam alleen als handelsnaam.

Dat zou kunnen. Maar heb je ook een logo, verleen je diensten onder de naam en gebruik je je merk ook als communicatiemiddel? Grote kans dat het gebruik de handelsnaam ontstijgt en er sprake is van merkgebruik: gebruik van een naam als onderscheidingsteken voor producten of diensten. Bescherming als merk is dan zeker aan te raden!

5. Mijn handelsnaam is beschermd tegen merken.

De Handelsnaamwet geeft bescherming tegen andere handelsnamen, niet tegen merken. Wel kan de keuze voor een bepaalde merknaam onrechtmatig zijn, gelet op jouw handelsnaam.

6. Mijn naam is beschikbaar volgens De Kamer van Koophandel.

Dat is een goede indicatie maar je bent er nog niet. Doe ook zelf onderzoek in het handelsnaamregister (bijvoorbeeld ook naar variaties). En laat ons een merkonderzoek doen, want bestaande merkregistraties kunnen een obstakel zijn voor een nieuwe handelsnaam. Ook kunnen wij een uitgebreider handelsnaam onderzoek verrichten.

7. Mijn handelsnaam is al bezet. Er bestaat al een vergelijkbare handelsnaam.

Aan de bescherming van een handelsnaam zitten haken en ogen, een naam is bijvoorbeeld alleen beschermd als deze gevoerd wordt. Ook is de bescherming gerelateerd aan de betreffende diensten en is de bescherming vaak regionaal. Raadpleeg een merkenjurist voor een advies.

8. Een beschrijvende handelsnaam is beter. Iedereen mag die woorden toch gebruiken.

Ook beschrijvende handelsnamen hebben een zekere bescherming op grond van de Handelsnaamwet en kunnen een risico vormen voor een nieuwe naam. Bestaat de handelsnaam echter uit volledig generieke namen die vaker voorkomen in het KVK-register, dan zou de bescherming van die naam weleens niet aanwezig kunnen zijn. Je kiest dan echter wel voor een naam die je zelf dus ook niet beschermt tegen concurrenten.

9. Een handelsnaam geeft bescherming voor producten.

De Handelsnaamwet beschermt alleen de naam voor een onderneming.

Als je ook producten verkoopt onder die naam strekt de bescherming van de Handelsnaamwet zich niet uit tot deze producten. Daarvoor is een merkregistratie noodzakelijk.

10. Een handelsnaam kun je niet overdragen.

Een handelsnaam kan geld waard zijn en kan dus worden overgedragen aan een potentiële koper.

Vorige bericht:

 

Gratis merkencheck